BLUETOOTH

Ja pse duhet të hamë bamje në verë!

16:51 - 14.07.23 E.P
GSH APP Download on Apple Store Get it on Google Play

Bamja është konsumuar prej shekujsh, kryesisht në muajt e verës, por tashmë e gjejmë edhe të ngrirë në të gjitha stinët. Thuhet se ato janë zbuluar në Etiopi 3500 vjet më parë dhe janë dashur veçanërisht nga egjiptianët e lashtë. Tekstura ngjitëse që ata marrin pas gatimit është tërheqëse për disa njerëz dhe jo për të tjerët. Por nëse na pëlqen shijen e tyre apo e shmangim atë, përfitimet shëndetësore që ofrojnë janë të shumta.




 

Lëndët ushqyese

Një filxhan bamje përmban 33 kalori, 3 g. fibra, 2 g. proteina dhe 7 g. karbohidratet. Është një burim i shkëlqyer i vitaminave C dhe K1, të cilat kontribuojnë në funksionin e përgjithshëm të imunitetit. Përveç kësaj, ato përmbajnë proteina dhe fibra, gjë që i bën ato unike, pasi shumë fruta dhe perime nuk kanë proteina.

 

Antioksidantë

Bamja përmban shumë antioksidantë që përfitojnë shëndetin dhe na mbrojnë nga radikalet e lira të dëmshme. Sipas hulumtimeve, polifenolet që ato përmbajnë mund të përmirësojnë shëndetin e zemrës duke reduktuar rrezikun e mpiksjes së gjakut dhe dëmtimit oksidativ. Polifenolet gjithashtu mund të përfitojnë shëndetin e trurit, duke mbrojtur kundër inflamacionit dhe simptomave të plakjes, ndërsa përmirësojnë njohjen, të mësuarit dhe kujtesën .

 

Zemra

Nivelet e larta të kolesterolit lidhen me një rrezik më të madh të sëmundjeve të zemrës. Bamja përmban një substancë të trashë, të ngjashme me xhel, që mund të lidhet me kolesterolin gjatë tretjes. Përmbajtja e lartë e polifenoleve lufton inflamacionin e dëmshëm dhe mbron zemrën.

 

Sheqeri

Ruajtja e niveleve të shëndetshme të sheqerit në gjak është shumë e rëndësishme për shëndetin tonë të përgjithshëm. Rritja e vazhdueshme e sheqerit në gjak mund të çojë në para-diabet dhe diabetin e tipit 2. Hulumtimet tregojnë se bamjet reduktojnë përthithjen e sheqerit në traktin tretës, duke çuar në një përgjigje më të qëndrueshme të sheqerit në gjak.

 

Shtatzënia

Acidi folik (vitamina B9) është një lëndë ushqyese e rëndësishme për gratë shtatzëna dhe zhvillimin e fetusit të shëndetshëm. Bamja është një burim i mirë i acidit folik, me 1 filxhan (100 gramë) që siguron 15% të nevojave ditore të një gruaje.

 

Këshilla

Bamja mund të mos jetë një element kryesor në kuzhinën tonë, por është shumë e lehtë për t’u gatuar dhe me të vërtetë ia vlen ta provoni.

Kur blejmë bamje, duhet të sigurohemi që të jenë të lëmuara dhe të buta pa shenja. Për të shmangur teksturën ngjitëse, ne ndjekim teknika të thjeshta gatimi:

Gatuani në zjarr të lartë.

Shmangim mbushjen e tepërt të enës, pasi kjo do të ulë intensitetin e zjarrit dhe do të bëhen pure.

Para se t’i gatuani, i lini në një enë me uthull për 1 orë ose i kriposni me kripë të trashë dhe i lini të qëndrojnë.

 

 


Shfaq Komentet (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.